Vivary Saddles

VIVARY Techniek

Op deze pagina vindt u de volgende hoofdstukken en onderwerpen.

  • Innovatieve verbeteringen in rijzadels.
  • Minimale eisen goed passend zadel.
  • Controle passing en ligging zadel.
  • Opmeten paardenrug.
  • 3D techniek opmeten paardenrug.
  • Klassieke wijze passen zadel.
  • Uw paard 3D scannen.

OP deze pagina vertellen wij wat over de techniek en de werkwijze zo wij die gebruiken voor het maken en pas maken van een zadel. En welke innovatieve uitvindingen en onderdelen er in een VIVARY zadel zitten.

De technische en innovatieve verbeteringen die wij in het VIVARY zadel gebruiken kan u vinden op.

Minimale eisen goed passend zadel

De zadelboom en het zadelkussen moeten passen op de rug en schoft van het paard. Bij een goed passend zadel liggen de harde delen van het zadel, meestal de zadelboom vrij zodat deze harde delen van het zadel de harde delen van het skelet niet raken.

Maar ook de zachte delen zoals de huid en spieren mogen geen direct contact hebben met de harde zadelboom. Het zijn de vorm en maat van de zadelkussen die verder zorgen voor de echte passing. Het zadelkussen moet een zo groot mogelijk contact oppervlakte hebben met de huid van het paard. De zadelboom verdeelt het gewicht van de ruiter via het zadelkussen naar het paard. Dit gewicht gaat via de huid en spieren naar de skelet delen.

De rug en schoft vorm zijn belast anders dan onbelast maar ook per gang of beweging van het paard is er een groot verschil.

Een slecht passend zadel, verkeerde zadelboom of zadel ontwerp kunnen deze verschillen in negatieve vorm groter maken. Een goed passend zadel kan het verschil van beweging, ontspanning en prestatie in positieve zin verbeteren.

Controle passing en ligging zadel

Er zijn verschillende manieren om de passing en ligging van een paard te controleren. Voor het passen van een zadel gaan wij in eerste instantie uit van een paard wat vierkant en recht staat op een vlakke vloer, onbelast en in een natuurlijk houding.

De klassieke manier om een zadel te controleren op de goede passing en ligging is door het zadel direct op de kale rug van het paard te leggen. Een werkwijze die al meer dan 100 jaar jaren gebruikt wordt en goed werkt mist er een vakbekwame en ervaren zadelmaker is die weet wat hij moet doen en waar hij op moet letten.

Maar als het zadel niet past en daarom aangepast of nieuw gemaakt moet worden zal dit niet altijd op stal gedaan kunnen worden. Deze werkzaamheden worden dan gedaan in de zadelmakerij of werkplaats. Voor de zadelmaker is het dan van groot belang dat hij weet hoe de maat en vorm van de schoft en rug zijn.

Opmeten van paardenrug

Er zijn allerlei technieken om de vorm van schoft en rug van het paard op te meten. Deze maten worden in de werkplaats weer zichtbaar gemaakt zodat de zadelmaker weet hoe de schoft en rug vorm is zodat hij de zadelboom of het zadelkussen kan aanpassen of een zadel kan maken zonder dat hij het paard in levende lijve in de werkplaats heeft staan.

Misbruik van technische opmeet systemen. Het is mode, vooral de laatste jaren, om gebruikt te maken van technische opmeet systemen. Men denkt dat iedereen dan een zadel passing via simpel opmeten kan doen en dat het niet nodig is dat men over voldoende kennis en ervaring op dit gebied hoeft te beschikken.

Maar het merendeel van deze meet apparaten is ongeschikt om een schoft en rug van het paard in beeld te brengen, zeker als deze maten gelijktijdig gebruikt worden voor de beoordeling van de pasvorm en het passen van het zadel. Ze geven enorme miswijzingen en maat en vorm verschillen. Met deze systemen probeert men iets in beeld te brengen wat eigenlijk niet te meten is.

En als er wel iets gemeten wordt dan worden deze gegevens verkeerd gebruikt of onjuist geïnterpreteerd. De gegevens welke deze systemen produceren zijn niet geschikt en zijn onvoldoende voor het aanpassen of maken van een zadel of zadelkussen op afstaand. Of deze gegevens worden met name door de zadelverkopers verkeerd gebruikt.

3D techniek opmeten paardenrug

Bij VIVARY werken wij met verschillende systemen.

Een ervan is HORSESHAPE. Horseshape Wij zijn de enige partner van HORSESHAPE in Nederland die werkt met deze 3D scan techniek. Waarom gebruiken wij dit systeem. Dit systeem geeft een ware beeld van de rug en schoft, maakt een echte copy van de rug en schoft.

Hoe werkt het

Het Horseshape systeem is een industriële techniek voor het meten van veel vormige voorwerpen. In ons geval dus de schoft en rug vorm van het paard.

HORSESHAPE heeft dit systeem toegankelijk gemaakt voor gebruik in de ruitersport en zadelmakerij.

Er wordt een 3D foto van schoft en rug gemaakt. Vivary Saddles Horseshape

Vivary Saddles Horseshape

Deze digitale data versturen wij naar onze partner in Duitsland welke data zij weer omzetten in een 3D tekening en weer naar ons terug stuurt.

 

Deze data wordt ook gebruikt voor het maken van sjablonen.

Deze uitgesneden sjablonen of fitting set hebben de vorm van de buitenzijde van de schoft en rug en lijken op ribben. Deze hebben de exact de vorm van rug en schoft zowel in de breedte als in de lengte richting. Dit is de lijn en plaats waar het zadel ligt. Vivary Saddles Horseshape

Het fitting set bestaat uit een positief deel wat de rug lijn van het paard aangeeft en waar het zadel komt te liggen. Op dit deel kunnen wij het zadel leggen en controleren of het zadel past. Vivary Saddles Horseshape

Dat kan dus in de werkplaats. Het andere deel, het negatieve deel, kunnen wij gebruiken om op het paard te leggen. Zo kunnen wij controleren of de rug en schoft van het paard in de loop van de tijd verandert zijn. Vivary Saddles Horseshape

Klassieke wijze passen zadel

Een vakbekwame zadelmaker en ervaringsdeskundige kan deze beeldvorming ook doen met zijn hart, gevoel, ogen, handen en gewone boeren verstand.

Want wat men ook meet het zijn het paard en de ruiter welke uiteindelijk bepalen of het zadel goed is en goed past. Men ziet dit in het gedrag en de beweging van het paard en de houding van de ruiter.

En dat is technische niet te meten, hiervoor zijn er nog geen goed werkende apparaten of systemen beschikbaar.

Bij VIVARY is er voldoende vakkennis en ervaring beschikbaar zodat wij u een passend zadel kunnen garanderen.

Wij gebruiken Horseshape techniek in hoofdzaak voor de ontwikkeling van onze zadelbomen. Wij zoeken zo naar een gemiddelde paarden rug. Wij gebruiken de gegevens ook wel voor het maken van de maatzadels en maat zadelbomen maar ook voor het passen en pas maken van standaard zadels.

Uw paard 3D scannen

Heeft u geen vertrouwen in de klassiek werkwijze en wilt u de vorm van rug en schoft zwart op wit vastleggen, wilt u op deze manier de passing van uw zadel controleren dan kunnen wij op uw verzoek ook van uw paard een rug scan maken.

Het maakt niet uit of deze gegevens gebruikt worden voor de aankoop van een zadel bij VIVARY of dat u deze gegevens voor een ander doel gebruikt.

Meer informatie over prijzen of neem contact met ons op en maak een afspraak voor een 3D rug scan.