Vivary Saddles

VIVARY Referenties

 

Vivary Zadel

Afgelopen tijd hebben wij gereden met de Vivary zadels om deze te testen. Het doel van het nieuwe en innovatieve Vivary zadel is het creëren van meer ruimte en vrijheid onder het zadel.

Dit dressuurzadel heeft een geheel nieuw concept door de toepassing van drie gepatenteerde onderdelen. De Space Head Saddle Tree, de Zadelwing en het Deltakussen.

Space Head Saddle Tree

Voor het paard is het innovatieve aan deze zadelboom de extra ruime voorkamer. Schoft en schoftwervels kunnen zo makkelijk bewegen onder het zadel doordat ze meer vrijheid hebben.

Voor de ruiter zijn er in de zitting van deze zadelboom uitsparingen gemaakt voor zitbeenknobbels en schaambeen. Hierin komt een zachte schuim of gel laag welke zorgt voor een zachte en comfortabele zit.

Zadelwing en Flexi Zadelwing

De Zadelwing is een voorgevormde kunstof plaat welke aan de voorzijde van het zadel wordt vastgeschroefd. Deze zorgt voor het vergroten van het oppervlak van de zadelboom waardoor er extra draagvlak gecreëerd wordt.

Het dragen oppervlak van het zadel is aan de voorzijde vele malen kleiner dan aan de achterzijde. Daardoor is de druk op de huid,spieren en schoftflanken aan de voorzijde onnodig hoog. Zeker bij het lichtrijden is het ruitergewicht wat op het paard drukt aan de voorzijde het grootst.

Door de Zadelwing word het dragend oppervlak aan de voorzijde vergroot. Dit kan tot wel 100/200 procent vergroot worden. De druk op het paard word dus per vierkante centimeter verlaagd.

De Flexi Zadelwing heeft dezelfde eigenschappen als de Zadelwing alleen kan deze nauwer of wijder gemaakt worden naar gelang dit nodig is voor het paard. Door langere of kortere schroeven te gebruiken kan de Zadelwing heel gemakkelijk aangepast worden.

De maat van de voorkamer kan in enkele minuten via de buitenzijde van het zadel veranderd worden. De aanpassingen kunnen met een nauwkeurigheid van enkele millimeters gedaan worden.

Deltakussen

Het deltakussen heeft als innovatie dat het de trapeziumspier vrij laat. In het kussen zijn aan beide zijde uitsparingen gemaakt die de trapezium spier een grote vrijheid geeft.

De trapeziumspier loopt over een behoorlijk stuk van de hals tot een stukje over de schoft en in een punt naar beneden tot op het schouderblad.

De Trapeziumspier bestaat uit twee delen, die je niet los van elkaar kunt zien. Het cervicale deel in de hals en het thoraxiale van de romp. Het naar voren brengen van de schouder gebeurt door het hals gedeelte van deze spier. Het naar achteren brengen van de schouder gebeurt door het romp gedeelte van deze spier.

De trapeziumspier kun je als brug zien tussen de hals en de romp. Het maakt verbinding tussen de hals en de rug. Het vrijlaten van deze spier geeft veel vrijheid in de beweging van het paard.

Op beide paarden liggen de zadels perfect.

Testcase 1

Paard: Coco 10 jarige merrie (Calido x Walldorff) loopt op Z niveau.

Ruiter: Suzanne Heemskerk

Zadeltype: CA 02; Space Head Saddle Tree, Flexi Zadelwing en deltakussen.

Ervaringen:

Het zadel laat mij als ruiter direct recht en in het midden zitten zonder dat ik moet ‘zoeken’ naar de juiste zit of daar moeite voor moet doen. Het zit iets breder dan ik gewend ben maar zit gelijk fijn.

Mijn paard laat makkelijker de hals naar beneden vallen. Ze beweegt heel makkelijk en vloeiend onder mij door naar voren. Ze buigt makkelijker en soepeler zowel in de oefeningen als in voltes.

Bij Coco is vooral de galop aanzienlijk verbeterd. Deze is veel vloeiender geworden. De buiging in de appuyementen is ook aanzienlijk makkelijk geworden.

Zadeltype: CA 03; Space Head Saddle Tree, Flexi Zadelwing, deltakussen en mono zweetblad.

Kleur:zwart met bruin

Ervaringen:

Mijn favoriet tot nu toe. Zadel is qua zit voor mijn gevoel smaller. Ik zit qua gevoel nu dichter bij mijn paard en dat geeft mij een heel fijn gevoel.

Zit gelijk weer recht en in het midden. Mijn paard reageert op dit zadel hetzelfde als op zadeltype 1. Alleen vind ik dit zadel fijner zitten ik voelde me er gelijk op thuis.

Mijn vorige zadel is tevens door Hans Zuidweg geleverd en aangepast. Het is een goed passend zadel. Hierdoor is het voor mij heel duidelijk dat de innovaties die Hans Zuidweg en Ans Alberda gemaakt hebben een duidelijke verbetering zijn. Mijn paard vertelt het!

Testcase 2

Paard: Wembly 11 jarige ruin (Future x Argus) loopt op LT niveau.

Ruiter : Jules Jansen

Zadeltype: CA 02; Space Head Saddle Tree, Flexi Zadelwing en deltakussen.

Ervaringen:

In het werk merkte ik direct een duidelijk verschil met mijn zadel in de manier van bewegen.

Wembly heeft meer vrijheid in de schouder en voorbeen en beweegt dan ook veel gemakkelijker onder je door naar voren. Ook in de moeilijkere oefeningen zoals de galopseries en appuyementen is het duidelijk dat de paarden gemakkelijker reageren en de oefeningen uitvoeren met meer souplesse.

Mijn voorgaande zadels zijn ook geleverd en aangepast door Hans Zuidweg, maar met dit nieuwe concept voegt hij een nieuwe dimensie toe aan het rijden.

 

Overige referenties

 

Jessica van Burgsteden

3 februari 2015

Fantastisch zadel. Echte aanrader.

Marja Gamal

3 februari 2015

Ik heb er een keer opgezeten en het is ongekend comfortabel. ..absolute aanrader!

Kim Ruijsestein

3 februari 2015

Als je eenmaal aan houding gewend bent voor ruiter super! Voor paard helemaal! Ben nog steeds happy.

Renata Forlingieri

3 februari 2015

Mijn paard loopt super met dit zadel en het zit ook nog eens heerlijk.

Suzanne Heemskerk

3 februari 2015

Hij zit inderdaad echt heerlijk! Ongekend fijne zit klopt echt. Ik ben er heel blij mee!

Jules Jansen

3 februari 2015

Inderdaad,dit is één van de geweldige zadels uit de nieuwe serie van Vivary. Ook mijn zwarte model (CA 01) zit super en geeft heel veel extra aan bewegingsvrijheid voor mijn paard. Super blij hiermee!

Natasja, proefrijden op VIVARY test zadel

Vanmiddag gelest met leenzadel. Heerlijk gereden. Hans Arends vond het een dag en nacht verschil hoe Natasja haar zit verbeterd was. En hoe fijn Expres-zo liep. Zoo blij mee. Dank je wel.

Mirjam

januari 2015

Commentaar VIVARY.

Mirjam heeft als een van de eerste een nieuwe Vivary CA 03 in zwart leer besteld.

Dit zadel is tot volle tevredenheid op eind januari 2015 afgeleverd.

Dit zadel is als maatzadel gemaakt waarbij wij rekening hebben gehouden met haar wensen.

Lees hier het volledige verhaal en de wensen van Mirjam >>>

Nelly en Rayo

januari 2015

Een verhaaltje schrijven over je eigen paard, zijn specifieke probleem en zijn goede eigenschappen.

Dat is natuurlijk koren op de molen van iedere paardeneigenaar.

Ik moet oppassen niet te verzanden in oeverloos geklets over hoe leuk hij is, hoewel dat gemakkelijk zou kunnen want leuk is nog zwak uitgedrukt!

Lees hier het volledige verhaal van Nelly en Rayo >>>