Vivary Saddles

VIVARY maakt van elk zadel een maatzadel

Het hart en tevens het belangrijkste zadelonderdeel van een maatzadel (maar ook van een z.g. standaard zadel) is de zadelboom.

Een echt maatzadel begint met de keus van de juiste zadelboom.

Voor een VIVARY maatzadel zullen wij als het maar enigszins mogelijk is uitgaan van de nieuwe SPACE HEAD SADDLE TREE (SHST).

Simpel omdat wij in de goede eigenschappen van deze boom geloven, wij hebben deze zadelboom zelf ontworpen na jarenlange ervaring met vele types paarden en de bijbehorende problemen.

De SHST wordt in Nederland geproduceerd. Wij kennen deze SPACE HEAD SADDLE TREE door en door en kunnen deze zadelboom in 90% van de speciale gevallen zo aanpassen dat deze SHST ook de ideale zadelboom voor uw maatzadel wordt.

In die gevallen dat wij er niet uitkomen en de SHST niet kunnen gebruiken, zoeken wij bij andere gespecialiseerde zadelboom fabrikanten (hoofdzakelijk in Engeland) naar de juiste zadelboom welke dan als basis gebruikt zal worden voor het maatzadel.

In onze werkplaats maken wij eerst de zadelboom zo wij die willen hebben, zodat deze perfect past voor paard en ruiter Deze wordt na de aanpassing nogmaals gepast op het paard.
Dan versturen wij de maat zadelboom naar de zadelmaker welke er een zadel omheen gaat maken. Het kan ook voorkomen dat wij in onze zadelmakerij de bestaande leren zadelonderdelen aan het zadel monteren.

Er wordt veel gesproken over maatzadels maar naar onze mening is elk zadel wat goed past een "maatzadel" en een maatzadel wat niet past is geen maatzadel. Daarbij komt nog dat als het paard zijn rug en schoft door trainen, voeding of ouderdom van vorm verander waardoor het zadel niet meer past ook de status maatzadel verloren gaat.

Een goed zadel is een zadel waar het paard geen onnodige hinder van ondervindt, waar het paard goed onder beweegt, wat voor de ruiter comfortabel is en een goede houding en zit geeft en voor het paard op maat is gemaakt of pas is gemaakt, dan is er sprake van een "maatzadel".

Als deze dingen te bereiken zijn met een standaard zadel welke door een ervaren en vakbekwame zadelmaker wordt aangepast zodat het perfect past voor paard en ruiter dan is een z.g. standaard zadel helemaal niet beter of slechter dan een maatzadel. De toegevoegde waarde van het z.g. maatzadel zal t.o.v. een passend standaard zadel alleen bestaan uit een hogere prijs en een langere levertijd.

Het zal niet beter worden, alleen maar duurder. De status maatzadel is niet de overtreffende stap van beter en duurder en nog beter. Pas is pas en goed is goed. Wij moeten het probleem niet onnodig groot maken.

Bent u er van overtuigt dat uw problemen alleen maar opgelost kunnen worden met een maatzadel dan kunnen wij voor u op de klassiek wijze een maatzadel maken wat geheel aan uw eisen voldoet. Meld ons uw eisen, laat weten hoe u uw maatzadel wilt hebben. Samen ontwerpen wij het ideale rijzadel.

VIVARY kan ook uw droom zadel maken* (laten maken).

Een standaard VIVARY zadel zal dankzij de speciale vorm van de SPACE HEAD SADDLE TREE, de verwisselbare kopijzers en aanpasbare wollen zadelkussens, passen of eenvoudig door een vakbekwame en ervaren zadelmaker pas te maken zijn. Zo wordt een VIVARY standaard zadel een VIVARY maatzadel.

* mits het technisch en financieel mogelijk is.